Logo site | Φαλάφελ εστιατόριο | Γεύσεις της Δαμασκού

Φαλάφελ

Ιστορία του φαλάφελ

Το γνήσιο φαλάφελ  | Γεύσεις της Δαμασκού

Το φαλάφελ μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με ένα κεφτέ φιαγμένο από ρεβίθια. Είναι τραγανός και γεμάτο αρώματα από τα μπαχάρια. Στην Ελλάδα τον ονομάζουμε επίσης ρεβιθοκεφτέ αλλά γιά αυτούς που ξέρουν, γευστικά, δεν υπάρχει μεγάλη ομοιότητα.

Το φαλάφελ είναι το σουβλάκι της Μέσης Ανατολής. Το βρίσκουμε στον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ ή ακόμα και το Ιράν. Ο καθένας διεκδικεί την πατρότητά του, και ο τρόπος που σερβίρετε διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Στην Αίγυπτο, μερικά φαλάφελ φτιάχνονται από πράσινα κουκιά και όχι ρεβίθια και τρώγονται γιά πρωινό. Είναι γνωστά με το όνομα: ταμίγια.

Διατροφική αξία

Πίνακας διατροφικής αξίας του φαλάφελ  | Γεύσεις της Δαμασκού

Το ρεβίθι που είναι η βάση του φελάφελ θεωρείτε ο βασιλιάς των οσπρίων γιά τις θρεπτικές του αξίες.

Μια και μόνο μερίδα φαλάφελ παρέχει το 50% των ημερήσιων αναγκών των ενήλικων ανθρώπων σε κάλιο, 2% σε βιταμίνη Α, 21% σε ασβέστιο, 13% σε βιταμίνη C, 69% σε σίδηρο, σε νάτριο 2%, σε βιταμίνη Β-6 55% και σε μαγνήσιο 57%.

Επιπλέον, τα ρεβίθια περιέχουν βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χολίνη.

Το φαλάφελ είναι φαγητό vegan.

Δεν μπορούμε βέβεα να κρύψουμαι ότι είναι μία βόμβα σε calories. Γιά μία μερίδα φαλάφελ υπολογίστε μεταξύ 500 και 600 cal!

Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχει χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, δεν έχει την τάση να ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος. Το ρεβίθι μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες.

Το φαλάφελ σήμερα

Φαλάφελ σάντουιτς από το εστιατόριο Γεύσεις της Δαμασκού

Το Ισραήλ και οι απανταχού Εβραίοι έχουν τη δική τους εκδοχή: σε σάντουιτς, μέσα σε αραβική πίτα κομμένη φακελάκι, με κόκκινο και λευκό λάχανο, πίκλες, φρέσκο αγγουράκι και ντομάτα, σκορδάτη σος ταχίνι και καυτερή σάλτσα.

Οι Ισραηλινοί επίσης, ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, τη μόδα για αυτό το vegan σάντουιτς σε μοντέρνες γειτονιές της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.

Στην Αθήνα τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια φαλάφελ από μετανάστες. Τα περισσότερα είναι πολύ καλής ποιότητας και βρίσκονται σε περιοχές με πολυκοσμικό χαρακτήρα όπως Ομόνοια, Κυψέλη και Πατησίων.

Το φαλάφελ έχει κατακτήσει πλέον όλες τις μεγαλουπόλεις σαν μία πετυχημένη street food, σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και η Google του αφιέρωσε ένα doodle. Δες το Google doodle

Πως σερβίρετε;

Κλασσικό φαλάφελ από το εστιατόριο Γεύσεις της Δαμασκού

Το κλασσικό φελάφελ

Το κλασσικό φελάφελ πρέπει να τηγανιστεί την τελευταία στιγμή. Σερβίρετε συνήθως πάνω σε στρώμα από μαρούλι και φρέσκια ντομάτα. Γιά να είναι πιό δροσερό σερβίρετε και με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φύλλα δυόσμου και αγγούρι κομμένο μπαστουνάκι.

Συνοδεύετε πάντα από μία ελαφριά σάλτσα ταρατόρ που γίνεται με ταχίνι, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο και δυόσμο. Την σάλτσα ταρατόρ την χρησιμοποιούν στη Μέση Ανατολή, όπως εμείς το τζατζίκι

Πρέπει να ξέρετε ότι τα συριακά φαλάφελ εστιατόρια όπως το Γεύσεις της Δαμασκού φιάχνουν το φαλάφελ με τρύπα στην μέση γιά να είναι πιό τραγανό.

Το φαλάφελ sandwich

Το φελάφελ κόβετε στην μέση και μπαίνει σε αραβική πίτα με πίκλες, μαρούλι, ντομάτα, χούμους και με σως ελαφρώς σκορδάτη. Μερικά εστιατόρια βάζουν και πατάτα τηγανιτή, αλλά καλύτερα να την αποφεύγετε.